GUSTAPH

“When the world got me going crazy, I carry on”, zingt Gustaph. “And it’s all because of you!” De Belgische Eurovisiesongfestivalinzending ‘Because of You’ is overduidelijk een love song. Maar dan niet gericht aan één persoon. “Het is een onbeschaamde liefdesbrief aan de vrijheid”, aldus zanger en producer Gustaph, die de song ook zelf schreef met theatermaker en collega-muzikant Jaouad Alloul. “En daarnaast is het natuurlijk ook een ode aan de queer community, mijn ‘gekozen familie’ die mij altijd heeft versterkt en ondersteund.”

Tegelijkertijd is ‘Because of You’ eveneens een ode aan die monumentale houseplaten uit het begin van de jaren 90 met al even monumentale vocals van legendes als Martha Wash en CeCe Peniston. Door ook met populaire synthesizers uit die periode te werken, is Gustaph erin geslaagd om de aanstekelijke uitbundigheid van die tracks terug tot leven te wekken. “Maar hoe onweerstaanbaar en duidelijk nog altijd erg invloedrijk dat tijdperk ook was,” zegt de muzikant, “het nummer staat ook echt wel met beide voeten in het heden.”

Het resultaat is een onvervalst house anthem dat niet alleen dertig jaar muziekgeschiedenis omvat, maar ook ongegeneerd en ongecompliceerd laat verstaan dat het leven te kort is om niet jezelf te zijn en jouw dromen na te jagen, aldus Gustaph.